شماره ۲۹۱ ــ دوشنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۲
آموزش های مارکسیسم لنینیسم
۰۴ دی ۱۴۰۱
تجربۀ گذار از فئودالیسم و تکوین سرمایهداری با تاریخچهای چند صدساله، پیچیدگی و زمانبر بودن این فرآیند را در پیش چشم میگذارد. مسیر گذار از سرمایهداری به مراتب دشوارتر از فرآیند عبور از فئودالیسم است. هیچ تجربۀ قطعی و از پیش تعیینشدهای برای ساختمان سوسیالیسم وجود ندارد اما نکتۀ اساسی و امیدبخش آن است که اینک ما از تجربیات شکست خوردۀ پیشین، درسهای بسیاری آموختهایم و اکنون با گرایشی عام در کلیترین وجوه آن، مبنی بر رُشد عناصر جهانِ نو و اضمحلال و گندیدگی مناسبات کهنه روبهرو هستیم.
۱۶ مرداد ۱۴۰۱
دو انحراف مهم که از آغاز پیدایش مارکسیسم و در کنار آن و به اشکال و با عناوین و نامهای مختلف عرض اندام کرده، یعنی ناسیونال ـ کمونیسم و لیبرال ـ کمونیسم، هر دو نتیجه سفسطه در واقعیت، لذا سفسطه در مارکسیسم بهمثابه علم است. این دو انحراف مهم و فریبنده در دوران ما رخنه و دامنه وسیعی یافته است
۰۹ مرداد ۱۴۰۱
باید دید خود جامعه، خود محیط چه خواستهایی را مطرح میکند و جامعه را تنها از طریق مجرا و مسیر مشخص خود او به طرف هدفهای آگاهانه سیر داد. به گفته لنین:
«ما زمانی میتوانیم اداره کنیم که آنچه را که مردم درک میکنند به درستی بیان داریم.»
باید عنصر تجریدی یعنی اصول تئوریک را با عنصر مشخص یعنی خواستها و نبردهای مردم در هم آمیخت. خواست، روح، آمادگی مردم معیار و میزانی برای اجراء شعارهای انقلابی است: نه دنبالهروی نه جلو دویدن.
۱۹ تیر ۱۴۰۱
با عروج جمهوری خلق چین تا سطح یک قدرت برتر جهانی و رشد مداوم و خیرهکنندۀ اقتصادیاش در سالیان متمادی، بحثهای گوناگونی پیرامون چگونگی و علل این وضعیت و نیز فهم ماهیت مناسبات اقتصادی حاکم بر این کشور، در میان کارشناسان، اقتصاددانان، جامعهشناسان و همچنین نیروهای مترقی جهان درگرفت که کماکان نیز به صورت زنده و پُرحرارتی جریان دارد: گروهی چین را همچون یک نیروی سرمایهداری نوظهور با نرخ انباشت بالای ناشی از استثمار فزایندۀ نیروی کار ارزیابی میکنند و برخی نیز مناسبات حاکم بر این کشور را با عباراتی نظیر «دیکتاتوری کمونیستی»، «سرمایهداری دولتی»، و «امپریالیسم نو» توصیف مینمایند و عدهای دیگر از نئولیبرالیسم به سبکِ چینی سخن میگویند؛ هر یک از این گرایشات، برای مستدل کردن ادعاهای خود به پارهای از دادهها و آمارها استناد میکنند.
۰۵ تیر ۱۴۰۱
بهدنبال آغاز عملیات ویژهٔ روسیه در اوکراین، مفهوم «امپریالیسم»، که از زمان فروپاشی اردوگاه سوسیالیسم برای بسیاری احزاب و سازمانهای چپ در محاق قرار گرفته بود، بار دیگر به سوژهٔ بحثی حاد در میان آنها بدل شده است. این بحث حاد از دو جنبهٔ مهم در جریان است: نخست، بحث بر سر امپریالیستی بودن ماهیت جنگ در اوکراین؛ و دوم، متجاوز شناختن روسیه در رابطه با آن کشور. و جالب اینکه، هر دو این مدعیات با تکیه بر قرائت جزمی و مکتبی از تعریف لنین از این مفهوم، که در کتاب «امپریالیسم بالاترین مرحلهٔ سرمایهداری» او آمده است، توجیه میشوند.
صفحهها
تازهها در کتابخانه مهر
هوشنگ ابتهاج (ه. ا. سایه)
هوشنگ ابتهاج (ه. ا. سایه)
هوشنگ ابتهاج (ه. ا. سایه)
هوشنگ ابتهاج (ه. ا. سایه)
هوشنگ ابتهاج (ه. ا. سایه)
هوشنگ ابتهاج (ه. ا. سایه)
Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by
WeebPal.